top of page

Pravilna ishrana

Pravilna ishrana tinejdžera

ishrana.jpg

Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Pojam pravilne ishrane podrazumeva zadovoljenje potreba organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom  prehrambenih  i zaštitnih materija koje su neophodne  za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Hranom se osigurava unos materija neophodnih za izgradnju tkiva (belančevina, gvožda i kalcijuma), energija neophodna za odvijanje procesa metabolizma i telesnu aktivnost (masti i ugljenihidrati) i nutrijenti potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali).

Pravilnim izborom hrane  doprinosimo  održavanju  zdravlja,  mentalnoj  i telesnoj  sposobnosti  pa je zato važan kvalitetan i raznovrstan odabir namirnica.

 

Pročitajte opširnije

 

21. mart - Svetski dan šuma

Zaštita šuma

sume.jpg

Sa namerom da ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na  opstanak čovečanstva, Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije  donela je  1971. godine odluku da 21. mart, proglasi Svetskim danom šuma. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će se obeležavanje Međunarodnog dana šuma organizovati 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevnice na južnoj hemisferi.

Šume su u biološkom smislu najraznovrsniji ekosistemi na Zemlji i faktor koji utiče na stabilnost svih ostalih ekosistema. Dragoceni su prirodni resurs od izuzetnog ekonomskog značaja za čoveka. Šume predstavljaju stanište za mnoge biljne i životinjske vrste, regulišu vodni režim i imaju značajnu zaštitnu ulogu u sprečavanju poplava, erozije i klizišta. U odnosu na ljude šume imaju izražen socio-ekonomski karakter, kao i uticaj na povećanje kvaliteta životne sredine i života stanovništva. Dobro su od opšteg interesa, svojevrsni čuvari biodiverziteta i genofonda, odnosno jedan od glavnih centara ukupne biološke raznovrsnosti. Njihovo preterano korišćenje dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Jedan je od preduslova zdrave životne sredine i borbe za opstanak Planete jeste i očuvanje i mudro upravljanje šumama.

 

Pročitajte opširnije

 

31. januar - Dan borbe protiv duvanskog dima

31. januar - Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima

cigarete.jpg


Prema statističkim podacima iz 2017. godine Srbija je na prvom mestu po broju popušenih cigareta u Evropi. Poražavajuća je brojka da se u našoj zemlji dnevno popuši 73 miliona cigareta. Svaki treći muškarac i svaka četvrta žena u Srbiji su pušači. Svaki sedmi pušač je adolescent.
 

Duvanski dim sadrži više od 4000 štetnih supstanci po zdravlje čoveka, od toga čak 50 supstanci ima kancerogeni efekat. Neke od štetnih materija koje se nalaze u cigaretama su: nikotin, katran, ugljen monoksid, amonijak,arsen, polonijum, formaldehid i mnoge druge. Nikotin je droga koja za samo sedam sekundi stiže do mozga i izaziva zavisnost.

 

Pušači se sreću sa velikim brojem oboljenja, kao što su:plućne bolesti, rak velikog broja organa, autoimune bolesti, sterilitet, bolesti zuba, starenje kože, psihičku napetost i mnoge druge bolesti.


Duvanski dim šteti i nepušačima jer se štetne materije sagorevanjem cigareta oslobađaju u vazduh. Pasivni pušači obolevaju od istih bolesti kao i aktivni.


Duvanski dim šteti i prirodi.Da bi se osušio jedan hektar duvana potrebno je da se poseče jedan hektar šuma. Tako se, na žalost, uništavaju ogromne površine šuma.


Od posledica duvanskog dima u Srbiji umire 16000 ljudi godišnje!

 

Akcija čišćenja Vršačkog brega

Učenici naše škole učestvovali su u akciji čišćenja Vršačkog brega, koju je organizovala Opština Vršac. U čišćenju brega su učestvovale sve vršačke škole, a iz naše škole bili su angažovani učenici I2 i II5 odeljenja, sa profesorima Radlovački Velimirom, Milojković Zoranom i Sokolović Majom.

Svi učenici su imali organizovan prevoz do brega, a tamo su dobili sendviče, rukavice i kese za sakupljanje đubreta. Učenici su veoma odgovorno shvatili svoj zadatak, tako da je akcija uspešno realizovana, a ni sjajno druženje nije izostalo! :)

Sat za našu planetu

Akcija “Sat za našu planetu” predstavlja najveću globalnu akciju za podizanje svesti o klimatskim promenama. Stotine nastavnika i učenika organizovali su događaje u školama širom Srbije, predavanja i vršnjačku edukaciju o klimatskim promenama i tako postali deo ovog globalnog pokreta.  

Do sada se širom sveta u akciju uključilo 7000 gradova iz 178 zemalja, uz više stotina miliona pojedinaca sa svih 7 kontinenata. Sat za našu planetu se u Srbiji održava po deveti put. Kao i prethodnih godina, resorno republičko ministarstvo, pokrajinski sekretarijati, veliki broj organizacija, kompanija, i pojedinaca podržali su Sat za našu planetu. 
 
Ove godine poseban naglasak stavljen je na glas budućih generacija. I naša škola se pridružila ovoj akciji. Učenici I5 razreda napravili su otiske svojih dlanova na papiru i na njima ispisali poruke za očuvanje planete. Pano je izložen u holu škole.

Svetski dani vode i šuma

Učenici I1 i I2 odeljenja su napravili panoe povodom obeležavanja Svetskog dana voda (21.mart) i Svetskog dana šuma (22.mart). Panoi su okačeni u školskom hodniku na mestu gde svi učenici škole mogu da ih vide. Cilj postavljanja panoa i obeležavanja ovih datuma jeste podizanje svesti učenika o značaju vodenih i šumskih ekosistema za celu planetu, pa i za čoveka, i o veoma velikim posledicama uništavanja ovih ekosistema.

Naš mali akvarijum <3

 

28.02.2017. godine, u školi je postavljen akvarijum. U postavci i formiranju akvarijuma, kao i u odabiranju ribica učestvovali su učenici II4 odeljenja i profesor biologije Maja Sokolović.

Akvarijum je postavljen u školskom holu i u njegovom održavanju učestvuju učenici prvih i drugih razreda. Cilj postavljanja akvarijuma je razvijanje odgovornog odnosa prema životinjama kod učenika, kao i podizanje svesti o značaju održavanja ekosistema.

III mesto za "Eko-selfi"

 

Zelena nedelja 2015. godine obeležava se na različite načine širom Evrope. Tim povodom EU info point iz Novog Sada organizovao je nagradno foto takmičenje za učenike trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih škola sa teritorije Vojvodine  pod nazivom „Moj eko selfi”.

 

Zadatak konkursa bio je izrada “selfi” fotografije na kojoj se prikazuje na koji način se provodi slobodno vreme u prirodi, na otvorenom, u parku, na jezeru, reci, itd. Razmatrane su samo one fotografije na kojima se vidi da se priroda čuva i prema njoj ponaša zaštitnički i blagonaklono.

 

Članovi stručnog žirija izabrali su tri najbolje fotografije i rezultate konkursa objavili na Facebook stranici i web sajtu EU info pointa. III mesto na ovom takmičenju, svojom fotografijom, osvojila je Svetlana Živanov, učenica III6 odeljenja naše škole, a u izradi fotografije pomogle su joj drugarice iz odeljenja Radmila Stojaković i Emilija Kulman.

 

 

Čestitamo učenicama na postignutom uspehu!

FILMić 2015 - Sudbina potoka Mesić

I ove godine Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, Novi Sad (CNTI) organizovao je smotru kratkog đačkog filma za učenike osnovnih i srednjih škola FILMić.

 

Učenici naše škole Svetlana Živanović, Radmila Stojaković i Marko Đukanović predstavili su se svojim radom "Sudbina potoka Mesić", kao odgovorom na temu "Ekologija iz mog ugla u mom gradu".

 

 

Pogledajte njihov film i upoznajte se sa ekološkom situacijom u našem kraju!

Prirodne lepote Srbije - sačuvajmo ih!

Predstavljamo Vam ekološku igricu koju je napravio učenik Boris Balan na časovima programiranja.

 

Igrica ima tri nivoa:

 

I nivo: potrebno je kliknuti na praznu konzervu kako biste posadili drvo

 

II nivo: niz vodopad pada različito smeće, prazna ambalaža. Pomeranjem korpe u levu i desnu stranu treba sakupiti samo plastičnu ambalažu

 

III nivo: smeće je razbacano po prirodi, dvoklikom na svaki otpadak smestićete ga u korpu!

 

Svaki nivo traje 1 minut.

 

Nadamo se da ćete uživati i zabaviti se igrajući ovu igricu, ali isto tako i razmisliti o poruci koju je Boris hteo da nam prenese!

 

Preuzmite igricu

bottom of page